Vandaag tot 30% korting op posters
Geldig bij besteding vanaf 39 €.
Dingen waar je aan moet denken wanneer je opnieuw gaat verven

Dingen waar je aan moet denken wanneer je opnieuw gaat verven

Een slimme en eenvoudige manier om een kamer een nieuw leven en een nieuw gevoel te geven, is door het te verven met een nieuwe verf! Aan de ene kant zal de afwerking van de kamer nieuw lijken terwijl de oude beschadigingen en imperfecties verdwijnen en aan de andere hand maak je een aanpassing waarbij de kamer van oud en saai naar nieuw en fris gaat. 

1. Ga niet akkoord met verfmonsters – test je verf selectie
Wie heeft de fout nooit gemaakt om een klein verfmonster van een kleurenlijst te kiezen en later te realiseren dat de kleur helemaal niet lijkt op het voorbeeld van in de winkel? We hebben dit waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. Vraag daarom in de winkel voor een kleine pot verf en neem de tijd om een klein deel van de muur die je wilt verven te verven. Op deze manier heb je een meer effectief beeld van hoe de verf er uiteindelijk zal uitzien op je muur. Zo kan je een betere beslissing maken of de kleur van de lijst wel effectief de kleur is waar je verliefd op werd in de winkel! 

Jotun Color Chart 2021

Jotun Color Chart 2021

 

2. De kleur van de muur veranderd in verschillende lichtcondities
Dit kan voor verschillende problemen zorgen bij verschillende tinten grijs, bijvoorbeeld. In het felle licht van een winkel, kan een lichtgrijze kleur gebalanceerd en geelachtig lijken, terwijl het op de muur in je woning blauw of paars kan kleuren, dit hangt af van het licht in de kamer. de muurkleur van een kamer in een donker deel van je huis kan anders overkomen dan diezelfde kleur op een muur in een zonnig deel van je huis. Ook kan het veranderen doorheen de dag, van een zonnige ochtend tot een zwoele avond. Daarom test je best de verf uit op een goede plek en houdt je best de veranderingen tijdens de dag in de gaten. Je kan dit voor meerdere muren in dezelfde ruimte doen om er absoluut zeker van de zijn dat je juiste tint van je verf kiest! 

3. Plan het grote geheel
Vergeet niet dat je nieuw geverfde muren nog gecombineerd moeten zijn met je meubels en de rest van de kamer. Matchen je oude delen met de nieuwe verf op je muur, of ben je er aan aan het denken om nieuwe meubels te kopen. Als je oude meubels houd, denk er dan aan om dit te combineren met de nieuwe kleuren of misschien zelfs het aanpassen van een deel van de meubels of de bestaande textiel vormen. Vergeet zeker de vloer niet!

4. Zoek inspiratie
Een goede manier om een duidelijk idee te krijgen van het eindresultaat wanneer je opnieuw gaat verven is door te beginnen met inspirerende afbeeldingen. Kom erachter wat andere mensen hebben gedaan en hoe zij te werk zijn gegaan. Sla foto’s op van resultaten die je leuk vind. Pinterest kan een heel goede bron zijn van inspiratie, je kan er namelijk snel en eenvoudig een zoekopdracht ingeven voor de dingen waar je naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar instructievideo's of wanneer je vragen hebt over materialen en gereedschappen, dan is Youtube waarschijnlijk de beste plaats om te gaan zoeken. Hier kan je video’s bekijken en tips vinden over hoe andere mensen bepaalde dingen hebben aangepakt!

5. Inrichten voor het moment of op langere termijn?
Het opnieuw verven van een kamer is een veeleisende opdracht, vooral als het om een grote kamer gaat. Aan de ene kant duurt het effectieve verven al dat, afhangend van de condities, verschillende lagen nodig heeft al een tijdje. Aan de andere kant moet je meubels bedekken of zelfs volledig verplaatsen. Ook zal het geld kosten, je krijgt namelijk geen gratis verf! 

6. Kwaliteit boven kwantiteit
Tuurlijk kan je naar een goedkope winkel gaan en een hele hoop goedkope verf kopen, maar de kwaliteit van deze verf is meestal niet goed. Je kunt best de kwaliteit kiezen op basis van de applicatie ervan. Als je de muren of het plafond van je garage gauw wilt verven, zal een goedkope verf het klusje wel klaren, maar als je je muren en plafond in je huis gaat verven, raden wij je aan om voor een goede kwaliteit verf te kiezen die zich in de loop van de jaren blijft behouden en tegen dingen zoals: beschadigingen, scheuren en ruwheid bestendig is. Met verf die geen kwaliteit heeft, loop je het risico dat je het werk vaker opnieuw moet doen, dit kan uiteindelijk een stuk duurder zijn dan voor kwaliteit verf te kiezen in het begin. Voel je vrij om de verfwinkel vragen te stellen, maar kies niet gebaseerd op lage prijs - Kies verf gebaseerd op kwaliteit en applicatie! 

7. Neem je kleurcodes op en bewaar ze
Bijna alle kleuren die je vandaag kan kopen zijn gebroken, dit betekent dat ze zijn gemixt met een andere kleur om een warmere of koudere tint te geven. Kleurcodes met het achtervoegsel -Y hebben een warmere tint terwijl kleurcodes met het achtervoegsel -N een neutrale tint hebben die meer aan de koudere kant hangen. Het is belangrijk dat je dit in je achterhoofd houdt terwijl je verf gaat kiezen voor je kamers, maar ook als je meer verf wilt bestellen of meer verf wilt toevoegen in de toekomst. Een goede tip is om een foto te maken van het label op de verfpot waar de kleurcode op staat, en als het mogelijk is de verfpot zelfs te bewaren.

8. Verf het oppervlak
Als je er zeker van wilt zijn dat je een gladde en mooie oppervlakte op je muur wilt hebben wanneer je opnieuw gaat verven, moet je opletten op de ondergrond. Er zijn vaak markeringen, kleine beschadigingen in het behang, gaatjes van nagels of schroeven van schilderijen en andere dingen die een oneffen oppervlak creëren. Koop hiervoor een kleine tube stopverf en vul de gaten met plamuur en een plamuurmes. Maak met schuurpapier de oppervlakte glad voordat je begint met verven om een perfect effen afwerking te krijgen.

9. Mat of Glanzend
De glans van de verf is meestal aangeduid op een schaal van 1 tot 100. Lage nummers zijn matte kleuren en hoge nummers zijn glanzende kleuren. De meer matte kleuren worden vooral gebruikt om plafonds en wanden te verven, terwijl een glanzende verf voor keuken en natte kamers gebruikt worden. Dit komt doordat de glanzende verf makkelijker schoon te maken is. Wanneer mensen de muren van woonkamers en slaapkamers binnenshuis verven is 7 een gebruikelijk glans nummer. 

10. Gebruik een goede kwast of roller
Om het verven vloeiend, snel en met de beste resultaten te laten gebeuren, is het belangrijk dat je het juiste materiaal hebt. De juiste kwast en een roller van goede kwaliteit zullen het werk sneller laten gaan en het zal zorgen voor een mooi eindresultaat. Goedkope kwasten aan de andere kant zullen het werk niet efficiënt maken en een oneffen resultaat geven. Misschien laten ze wel haartjes los van de borstel en zitten deze vast onder de verf op de muur. Je kan best de verfwinkel vragen welke materialen je met jouw verf en jouw situatie kan gebruiken. 

11. Ga voor perfectie
Om opnieuw te verven klinkt als een eenvoudig proces in het begin, maar kan na een tijdje toch een behoorlijke opgave worden. Maar neem nooit genoegen met iets minder dan perfectie! Je zult er geen spijt van hebben. Het is makkelijker om door te zetten vanaf het begin dan om na een tijdje weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Wees daarom zeer voorzichtig bij het kiezen van de kleur die je wilt gebruiken en test de verf doorgrondelijk! Laat het hele proces van het kiezen van een kleur inzinken en zijn tijd nemen. Test uit, kijk bijvoorbeeld in verschillende lichtcondities en laat jezelf de kleur effectief verwerken. Als je eenmaal effectief begonnen bent, moet je ook voorzichtig zijn om niet te nonchalant te verven. Als er twee of drie lagen nodig zijn, ga er dan niet een keer te weinig over als je toch al bent begonnen met verven. Denk er ook aan dat je enkel natte verf over natte verf aanbrengt en van een naar de andere kant van het oppervlak gaat. Start niet tegelijk van twee verschillende kanten, als je verschillende muren moet verven doe dan altijd 1 wand per keer. Als je er later achter komt dat je er een rommeltje van hebt gemaakt omdat je je gehaast hebt, zul je nooit volledig tevreden zijn met het resultaat. 

Veel succes!